Veelgestelde Vragen


Hoe verzorg ik mijn olijfboom optimaal?

  • Een olijfboom is een sterke boom, zeker in de vaste grond heeft hij bijna geen hulp nodig om te overleven. De olijfboom dient in licht vochtige grond te staan, in de zomermaanden verdampt de boom namelijk veel water. Als de boom in de volle zon staat adviseren we om de boom extra water te geven. 
  • Als de boom in een pot staat, zorg dan dat je de bodem vult met een ruime laag hydrokorrels. Deze zorgen ervoor dat het water goed kan weglopen en de wortels van de boom dus niet gaan rotten. Zorg ook altijd dat er een gat in de bodem van de bak zit, of dat er helemaal geen bodem in de bak zit.
  • Al onze olijfbomen zijn winterhard (tot -8). Wij adviseren als de temperatuur voor een langere periode onder het vriespunt zakt om de boom in te pakken met bv noppenfolie of jute zakken. Voorkomen is tot slot beter dan genezen! ;)

Hoe verpot ik mijn boom?

  • Verpotten als je boom in een pot of plantenbak staat is pas noodzakelijk als deze te klein wordt. We adviseren altijd om een bak te nemen die 20 á 30 % groter is dan de kluit van de boom, zo heeft de boom voldoende ruimte om verder te groeien!
  • Eigenlijk kan je bomen door het jaar heen altijd wel verpotten, 2 momenten hebben echter wel de voorkeur voor de olijfboom.
    • De herfst is er hier één van, de grond is dan nog warm en de wortels worden daardoor nog gestimuleerd om te groeien. Ook zijn de temperaturen al een stuk lager dan in de zomermaanden, zo kan de olijfboom dus rustig wennen aan zijn nieuwe standplaats.
    • Een ander moment om de boom te verpotten is in de lente. De boom heeft daardoor voldoende tijd om zich voor te bereiden op de steeds warmere zomers in ons mooie landje! Vooral jonge bomen hebben veel moeite met strenge winters, dat zou dus een reden kunnen zijn om de boom pas in het voorjaar te planten.

Hoe snoei ik mijn olijfboom?

Snoei de olijfboom allereerst altijd NA de winter, het beste zou zijn in maart/april. Snoei de olijfboom vooral NIET in de herfst.

  1. Controleer na de winter je olijfboom op dode takken, dit kun je gemakkelijk controleren door je snoeischaar lichtjes over de schors van een tak te krassen. Is de tak onder de schors nog wit/groen, dan leeft de tak nog. Kleurt de tak bruin onder de schors, dan is deze dood.
  2. Heeft de boom de winter doorgebracht in een warme ruimte of kas? Dan is de boom wat gevoeliger voor schildluis, kijk daarom eerst voor het snoeien de takken goed na. Bestrijd desnoods eerst de schildluis voor je gaat snoeien.
  3. Snoei naar binnen groeiende takken af, het hart van de boom moet altijd voldoende licht krijgen!
  4. Snoei snelgroeiende verticale takken ook weg.
  5. Spaar de horizontaal groeiende takken van je boom. deze zijn de basis van de karakteristieke vorm van je olijfboom.
  6. Takken die te ver door buigen kort je vanaf de buitenkant in. Snoei iedere keer een stukje van de tak af en neem vervolgens even afstand om het totaal plaatje te controleren. Zo behoud je boom de goede vorm en snoei je niet per ongeluk te veel weg.
  7. Snoei ongeveer 1/3 van de kroon (de bovenkant van de boom) in één keer weg.
  8. In de zomer groeien er vaak scheuten/loten onderaan de stam, haal deze ook weg!

Hoe verzorg ik mijn palmboom?

  • Palmen houden het liefst van een beschutte plaats in de zon/halfschaduw. Een combinatie van felle zon en warme temperaturen kan leiden tot verbranding en uitdroging op sommige delen van de palm. 
  • Palmen in potten hebben het zwaarder dan de palmen die in de vaste grond staan. In de vaste grond zakt overtollig regenwater gemakkelijk weg naar beneden. zo staan de wortels dus niet volledig onder water. Voor de palmen in potten is het dus essentieel dat er voldoende gaten in de bodem zitten zodat het water in de pot altijd weg kan lopen en de wortels dus niet gaan verstikken/rotten. 
  • Wat betreft het water geven bij palmen kan je het beste een 'subtropische regenbui' na bootsen. Dit betekent dat je eens in de 3 dagen de boom voldoende water moet geven. Bij voorkeur heeft de boom het liefst regenwater, in kraanwater zit namelijk kalk dat de wortels aantast. Als het voor een langere periode droog is dan kun je de palm het beste zelfs dagelijks water geven. 
  • Als de palmbladeren beginnen te hangen, bruin/geel worden of zelfs gaan uitvallen is dat een teken dat de boom te weinig water krijgt!
  • Het snoeien van een palm is eenvoudig, dit is namelijk alleen nodig wanneer het blad helemaal geel/bruin of lelijk is. 

Hoe onderhoud ik mijn palmboom in de winter?

Al onze palmbomen zijn winterhard tot -8 graden. Echter is voorkomen beter dan genezen dus hieronder vind je een aantal tips om je palm te beschermen tegen de winterse weer.

  • Als de vorst langer dan 1 á 2 week zal aanhouden dan adviseren we om de palm in te pakken. De grond is dan helemaal bevroren. De palm kan daardoor geen water opnemen terwijl de verdamping in de bladeren door zal blijven gaan. Je kan dan het beste de bladeren aan elkaar binden en deze vervolgens inpakken met een jute of vliesdoek.
  • Staat je palm in een bak/pot? Dan is het verstandig om ook de voet van de palm te beschermen. Door stro rondom de voet te leggen en te bedekken met jute kan de boom blijven ademen en vocht opnemen. Een andere optie is om de pot in te wikkelen met noppenfolie, dat is tegelijkertijd ook een goede isolatie. Ga de stam van de palmboom NIET inpakken met noppenfolie, hierdoor wordt de palm ook geïsoleerd en kan deze dus niet meer ademen.
  • Palmen zonder een goed wortelstelsel moeten niet later dan begin september worden geplant. De boom heeft dan nog voldoende tijd om zich goed voor te bereiden op de winter.

Waar moet ik op letten bij het aankopen van onze kavels op Troostwijk auctions?

  • Mocht je meerdere kavels aankopen dan ben je verplicht om voor ieder kavel de bezorgkosten te betalen. Mocht je de kavels willen ophalen dan kan dit in overleg met ons.
  • Het kavel dat je op de foto ziet is wat je koopt! We zetten alle bomen 1 voor 1 uitgebreid voor je op de foto zodat je duidelijk weet wat je koopt. Iedere boom is natuurlijk uniek op zijn eigen manier, daarom gebruiken we geen stockfoto's. Enkel voor de mini palmen en vijgenstruiken gebruiken we stockfoto's deze hebben namelijk allemaal dezelfde karakteristieke eigenschappen.
  • We streven ernaar om alle kavels van de veiling binnen 14 dagen na betaling bij je te bezorgen. Het kan voorkomen dat we er langer over doen in verband met drukte. We mailen altijd tijdig een bezorgmoment naar u door met een tijdsindicatie. 
  • We leveren door heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden) en België! Levering tot aan de voordeur op begane grond. Mocht de situatie zich anders voordoen of heb je hulp nodig? Laat het ons weten, we kijken graag met je mee!
  • Indien je niet thuis bent op de dag dat we langskomen zullen we het kavel op een zo veilig mogelijke plek neerzetten rondom het huis. In overleg kunnen we de boom altijd nog ergens anders neerzetten. 
  • Voor andere vragen omtrent veilingen kan je terecht op de website van Troostwijk.

Andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag!